Címkék

Friss topikok

autoszerelomuhely.hu

www.autoszerelomuhely.hu „Jó autó nincs, csak rosszul átvizsgált” „Használt gépkocsi vásárlás - szaksegítség nélkül -, ugrás a sötétbe!” A blog célja, hogy haszon tanácsokkal lássa el az összes gépkocsitulajdonost és hogy az egyes hibák megoldásából mindenki gyorsan és egyszerűen profitálhasson. Üdvözlettel, autoszerelomuhely.hu oldala csapata

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

IndaFotó képek

Olajcsere menete

2008.12.26. 09:31 hakoss

Ha már nem garanciás az autónk, és ha van szerelői vénánk, spórolhatunk némi pénzt az otthoni szervizzel. Olajcseréhez, szükségünk van lehetőleg aknás garázsra, rossz edényre, vödörre, amibe a fáradt olajat leengedjük, 12-es imbuszkulcsra a leeresztő csavarhoz, olajszűrő leszedő fogóra (kb. ezer forintért beszerezhető) drasztikus megoldásokkal, csavarhúzó, stb. ne próbálkozzunk!

Az olaj: minden gyártó a saját olaját ajánlja. Fanatikusok csak ezt használják, de nem lesz baja a motornak más, JÓ MINŐSÉGŰ olajtól sem. Ha valakinek SHELL vagy egyéb a szimpatikus, tegye bele, a lényeg hogy SZINTETIKUS 10-w40 viszkozitású legyen. (Ha télen cserélsz olajat, lehet 5-w40, viszkozitásánál fogva, hamarabb eléri a kenési helyeket. Ha extrém körülmények között használod, verseny, stb. lehet 10-w50.). Szűrőnél egy dolog a lényeg, menete 20x1.5-ös. Kapásból 4-5 féle van a piacon, (légszűrőből is) kinek mi a szimpatikus, a lényeg EU-s gyártmány legyen, esetleg brazil.

Ha ügyesen válogatunk, ezekkel is pénzt takaríthatunk meg.

Az olajcsere folyamata: Melegítsük fel a motort üzemi hőfokra, imbuszkulccsal hajtsuk ki az olajleeresztő csavart, kb.10-15 perc míg az olaj lefolyik rendesen, addig vegyük le a szűrőt (óramutató járásával ellenkező irányba forgatva.). Légszűrő az akku tartó alatt található, két fém patentet kinyitva a légszűrő ház alját kinyitva könnyen kihúzhatjuk lefelé, majd az újat felnyomjuk és a patentokat visszazárjuk. Illik a légszűrőt is mindig cserélni, a motor élettartamát megnöveljük vele. Ha lefolyt az olaj, az új szűrő gumigyűrű részét kenjük be vékonyan olajjal és tekerjük fel a szűrőt. Kézzel húzzuk meg, ez általában elég szokott lenni. Tekerjük vissza a leeresztő csavart, az inbuszkulcsal húzzuk meg. Cső hosszabbítót ne használjunk, nem kell megszakítani a menetet. Töltsük fel a motort olajjal,(kb.3.5-4 liter) indítsuk el az autót, figyeljük hogy az olajnyomás jelző elalszik-e. Járassuk egy percig a motort, állitsuk le, ellenőrizzük az olajszintet és a leeresztő csavart, meg a szűrő meghúzását, ha minden OK akkor kész is vagyunk. A fáradt olaj és a szűrők veszélyes hulladék, megfelelő helyen adjuk le.

 

www.autoszerelomuhely.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://autoszereles.blog.hu/api/trackback/id/tr25842241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása